Voldtekt er aldri din skyld (lisarorvik)
Instagram Facebook Lisa.rorvik@hotmail.com

16

Voldtekt er aldri din skyld

Hvorfor er det slik at de som blir utsatt for voldtekt legger skylden på seg selv? 

Jeg tror, eller nei, stryk det. Jeg vet at når en person blir utsatt for overgrep, skjer det noe helt vanvittig mye med en person. Det er en skade man aldri helt kommer til å komme seg bort fra, for det kommer dessverre alltid til å være en del av deg og din historie. Enten man vil det eller ikke. Jeg tror heller ikke det er meningen at man bare skal legge det helt bort. Eller ikke la det være en del av historien din. Det kan kanskje virke bedre i korte perioder å bare tenke at det ikke skjedde meg, eller hviske det ut av sin egen historie. Når det kommer til følelser rundt dette, følelser om seg selv, tanker og alt som følger med, så er voldtekten aldri offeret sin skyld. Uansett hva, så er det ikke det. 

Hvorfor skjedde dette meg, er det min skyld? 

Denne tanken tror jeg går igjennom de fleste sitt hode etter en sånn hendelse. Av egne erfaringer vet jeg at det er "lett" å legge skylden på seg selv. Jeg tror det er en egenskap mage menneskene har, nettopp det å legge alt på seg selv, i stedet for å legge skylden på noen andre. Uansett så ber man aldri om at noe slikt skal skje. Jeg skjønner helt ærlig ikke hvorfor det er noe som heter voldtekt. Det å presse seg på et annet menneske på den måten. Tråkke over alle grenser, tvinge seg på en person. Det er bare ikke greit. Så kommer man til det spørsmålet jeg tror jeg har stilt meg selv mest, hvorfor meg, akkurat meg. Jeg er på en måte "glad" for at det skjedde meg og ikke noen andre den kvelden. At det er jeg som må leve med dette og ikke en annen. 

Hvordan har noen hjerte til å gjøre dette mot et annnet menneske eller tro at dette er greit, og at det ikke skader den personen? 

Jeg har alltid lurt på hva som får en person til å gjøre dette, sette meg inn i en voldtektsperson sitt hodet. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har prøvd dette. Jeg klarer bare ikke finne noe svar, jeg tror ikke det er noe svar. Eller det burde ikke være noe svar på dette. Fordi det er ikke en menneskelig ting å gjøre, spør du meg. Jeg tror ikke voldtektspersoner er klar over hvor mye dette kan ødelegge for et annent menneske. Hvor stor skade dette gjør med en person, forandrer en person. Dette er noe jeg ikke unner noen. Vi er dessverre så mange som har gått igjennom dette. 

Så hvorfor legger vi egentlig skylden på oss selv, når det er noen andre som tvinger seg på deg? 

Enten det er bruk av makt og vold, eller om du er neddopet, sover eller alt for full, så er voldtekt ufrivillig sex. Jeg vet det ikke finnes noe fasitsvar på hvordan man skal tenke, føle, snakke eller reagere etter en slik traumatisk hendelse. Alt jeg vet er at alle er forskjellige, noe som betyr at det er ingen som takler dette på samme måte. Noen kommer sterkere ut av dette, mens andre blir helt ødelagt resten av livet. Noe som kan bare vare noen sekunder eller minutter kan faktisk ødelegge et helt liv for en annen. 

Det er mye snakk om voldtekt, men det er lite snakk om tiden etter? 

Hva det er som skjer med de som har blitt utsatt for dette, dager, uker, måneder og år etter et overgrep. Er det en grunn for at det ikke blir så mye skrevet om? Er det fordi man er redd for at man skal føle seg svak eller skitten. For at det tok knekken på deg, eller omvendt. Tiden etter et overgrep føler jeg er et utrolig tabu tema. Det finnes ikke noen riktig måte eller ikke riktig måte å takle dette på. Det er faktisk utrolig mange som ikke takler det eller noen gang kommer over det. 

Men du skal vite at du ikke er alene. Uansett hvordan du har reagert eller ikke reagert, så er du ikke alene om det. Vi er dessverre mange, altfor mange. Jeg velger å dele så mye om dette, med et håp om at en person der ute ikke skal føle seg så alene som det jeg gjorde. Jeg trodde ingen i hele verden forsto eller skjønte hva jeg gikk igjennom. For det stemmer ikke, det har jeg virkelig fått sett nå. Etter at jeg åpnet meg, åpner andre seg for meg. Du er ikke alene.


//Bilde er sminket  • Nina Cecilie
  24.05.2017 kl.19:07
  <3 <3 <3
  25.05.2017 kl.08:01
  Nina Cecilie: <3<3
  Andreas
  24.05.2017 kl.20:40
  Jeg skal avstå fra å kommentere hvordan det føles å bli utsatt for et overgrep, siden jeg bare kan sette meg inn i det i teorien. Det jeg vil si, er at jeg SKJØNNER IKKE hva som er drivkraften hos en mann for å utsette en kvinne for dette. Det nærmeste jeg kommer, er en total mangel på respekt for det motsatte kjønn.

  Hvis jeg husker rett (håper jeg.. Bare si om jeg tar feil) så en andelen festvoldtekter med kjent gjerningsmann større enn andelen overfallsvoldtekter. Når det gjelder festvoldtekter innbiller meg at en gutt som har utsatt en jente for dette tenker at "hun er så drita at dette merker hun ikke, og hun kommer ikke til å våkne mens jeg holder på eller huske dette i morgen" Det gutter ikke vet, eller glemmer å tenke på, er at jenter som ikke er klare for sex (sover fordi de har fått for mye å drikke f.eks) veldig godt kan merke om det har vært noen der dagen etterpå. Problemet her antar jeg er at jenta ikke husker om sexen har vært frivillig eller ikke pga. for mye alkohol f.eks, og avskriver hele episoden som en "note to self" om å drikke mindre neste gang sånn at dette ikke skjer igjen. Når det er sagt, vet du som jente at det du har blitt utsatt for er ufrivillig, så er det VOLDTEKT!! Det skal politianmeldes! Jeg kan nesten med sikkerhet si at den gutten som blir politianmeldt for noe sånt, aldri vil røre en sovende jente igjen!

  Når det gjelder det du var utsatt for Lisa, antar jeg (og du skal selvfølgelig ikke svare på dette) at gjerningsmannen ikke var etnisk norsk. Dessverre er det slik at enkelte kulturer her i verden har et VELDIG annerledes syn på kvinner. Tror ikke jeg trenger å utdype det noe mer egentlig.

  Nå er det sånn at det finnes et DNA register i Norge, og også i resten av verden. Det kan faktisk skje at du en gang i fremtiden får vite hvem han var; om han av en eller annen grunn blir DNA-sjekket pga. andre straffbare forhold.

  Jeg er for øvrig klar over at det finnes mange andre typer overgrep enn de to jeg tok stilling til, men det er Lisas blogg og ikke min, så da sier jeg meg fornøyd med dette, selv om jeg kunne skrevet mer om temaet. Bare gjør dere selv en tjeneste og pass på dere selv, selv om dere burde slippe å gjøre det!
  25.05.2017 kl.08:01
  Andreas: det har du bare så rett i. Nesten litt merkelig at du skrev det, for tenkte så mye over akkurat det der etter jeg skrev innlegget. Nei det er nok noe jeg ikke vil svare på. For det er jeg ikke klar for å snakke om. Men dessverre er det veldig forskjellig syn på kvinner i de forskjellige kulturene.

  Ja det stemmer, DNA ligger inne. Så det skremmer livet av meg, at en dag kan jeg få den telefonene. Ja det finnes utrolig mange stillinger som ikke ble skrevet her. Er ikke alltid like lett å få med seg alle, derfor jeg prøvde å snakke ganske så rundt det for å prøve å få med flere sitauasjoner.

  Dette er jo et utrolig trist tema, som dessverre skjer så alt for mange der ute. :( men syns det er kjempe bra at du skriver dette. For dette blir jo litt av innlegget nå.
  24.05.2017 kl.23:24
  <3
  25.05.2017 kl.07:56
  Andrea: <3
  25.05.2017 kl.01:58
  <3 <3
  25.05.2017 kl.07:55
  Camilla Heindorf: <3<3
  25.05.2017 kl.09:44
  Vanskelig å finne ord. Du er tøff og sterk som deler <3
  30.05.2017 kl.16:37
  Randiannette: tusen hjertelig takk <3
  25.05.2017 kl.22:19
  Utrolig bra skrevet av deg, Lisa <3 Du er tøff <3
  30.05.2017 kl.16:35
  Søtmonsen ): tusen hjertelig takk <3
  29.05.2017 kl.07:31
  Fint innlegg. Synes det er bra at du belyser tiden etterpå, da jeg tror altfor mange får for lite hjelp i tiden etter traumet/voldtekten. Det bør det settes mer fokus på, om du spør meg.

  Etter at jeg ble utsatt for et traume, så mestret jeg det ved å overspise. Endte opp med å gå opp 25 kilo på under ett år. Har en BMI på 29, så det er alt annet enn bra. Likeså midjemål. Den fysiske helsa mi kunne vært bedre. Straff, skam og skyld er en del av hele pakka. Den dag i dag er jeg overvektig, og ansvaret faller på meg. Ansvarsfraskrivelse er ikke sexy. Det vil kreve mye av meg for å komme tilbake til normalvekt. Får se hva det blir til med tida.
  30.05.2017 kl.16:39
  eksaminere: tusen takk, så utrolig enig med. Dette er noe som må beslyses mye mer. Så utrolig trist å høre, håper du klarer din kamp. For jeg heier på deg <3
  31.05.2017 kl.20:38
  Fint du skriver om voldtekt. Skulle ønske alt sånt var mere åpent før ogs. Jeg ble voldtatt som 13 åring. Min jomfrudom gikk den gangen. Jeg turte aldri si noe den gangen. Siden jeg følte det var min egen feil og at jeg fikk som "fortjent". Grunnet måten alt skjedde på. Nå snart 20 år etter på. Er sex vanskelig for meg. Jeg er på en måte "redd" for ukjente menn som kommer for tett. Jeg hater at menn står for tett inntil meg eller sitter vedsiden av meg i FKS en sofa. En blir på en måte aldri ferdig. Jeg har fått mye proff hjelp i senere tid. Men allikevel sitter det som et vondt arr enda. Gutten var over 18 år! Skremmende
  06.06.2017 kl.08:12
  Anonym: så utrolig trist å høre. Kjenner jeg får så vondt inni meg at jeg ikke har ord. Vist du trenger noen å snakke med er jeg her. Ja derfor jeg velger å dele min histoire. For at man ikke skal føle seg alene og skjønne at dette ikke burde være et tabu tema <3  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta