lisarorvik - Mitt navn er Lisa Slaaen Rørvik, jeg er 22år. Jeg kommer til å blogge om min kampen om å bli frisk, fra en alvorlig spiseforstyrrelse som heter anoreksia. Jeg deler også mange sunne oppskrifter, jeg har også en stor lidenskap for trening.
Instagram Facebook Lisa.rorvik@hotmail.com

28

I dag har jeg lyst til å fokusere litt på dette med hvordan du kan lykkes på trening. Det er utrolig lenge siden jeg har delt et innlegg som handler om trening, så det var virkelig på tide. Denne gangen vil jeg fokusere på gode råd og tips til hvordan du kan lykkes med trening. Dette er punkter jeg selv har lært fra å ha blitt en person som elsker trening. Jeg har lært utrolig mye av meg selv, men tar også i mot lærdom fra alle andre rundt meg. Jeg er ikke noen ekspert, men her er allikevel mange gode punkter som kanskje kan hjelpe deg, slik de har hjulpet meg. 

Sette deg realistiske mål - Det å se hva alle andre får til, gjør at det er lett å glemme seg selv bort i alle bildene på instagram eller andre nettsteder av jenter med drømmekroppen. Men det ikke så mange tenker over er hvor lett det er å redigere et bilde, eller hvor mye trening som faktisk ligger bak en slik kropp. Jeg tror det er utrolig viktig å ikke sette seg for store mål. En stor endring er ikke gjort over natten, det tar tid. Så det er bedre å sette seg noen store mål som du kan jobbe deg mot over en lengre periode. Det er også viktig å sette seg noen små mål hele tiden som gjør at du kan få følelsen av å lykkes. 

Du må spise nok mat, og riktig mat - Her gikk jeg på en kjempestor smell selv, ved å tro at jeg kunne bygge muskler og forme min egen kropp når jeg ikke fikk i meg nok mat. Det handler ikke bare om hvor mye du spiser, men også hva du spiser. Det hjelper ikke å trene i to timer, for så å dra å spise dobbel middag på McDonalds. Mat har så mye å si for hvilke resultater du får. Så spiser du riktig og nok mat, skal du se at resultatene kommer fort. 

Du må utfordre deg selv, komme deg ut av komfortsonen - Det hjelper ikke å trene samme treningsprogram i flere måneder, og samme vekt på alle øvelser. Ja, det gir deg mye resulter i starten, men så begynner kroppen å tilvenne seg det du trener. Dette gjør at du må bytte ut litt øvelser, samt prøve deg på nye ting, og ikke minst  øke tyngden du løfter. Jo mer du klarer å komme deg ut av komfortsonen, jo bedre jobber kroppen din. Dette er nok litt vanskelig i starten, og tro meg jeg syntes det selv. Når du først har klart det, går det lett som en lek. 

Kroppen trenger hvile - Dette handler litt om det samme som at kroppen trenger nok mat, så trenger også kroppen din nok hvile for å kunne yte sitt beste på trening. Jeg pleier alltid å ha hviledag på lørdag og søndag, slik at kroppen min får to hele dager i strekk borte fra trening. Det er ikke bare hviledager kroppen trenger. Den trenger også nok søvn. En kropp som ikke får nok søvn, fungerer lagt ifra så bra som en kropp som får det. 

Slutt å sammenlign deg med andre - Før var jeg alltid redd for å ikke klare å løfte det samme som jenta ved siden av meg. Eller at jeg ikke klarte like mange repetisjoner og alt det. Men så kom jeg til et punkt hvor det gikk opp et lys for meg. Nemlig dette med at alle må starte et sted. Kanskje den jenta du står og sammenligner deg med har trent i flere år. Etter at jeg begynte å tenke slik, sluttet jeg å sammenligne meg med andre. Dette gjorde trening så mye mere gøy for meg. Så husk, alle må starte et sted. Den tanken har hjulpet meg så utrolig mye. 

Alle kropper er forskjellige - Dette glir litt inn i det over, men noe jeg tror veldig mange glemmer, nemlig det at alle er født i forskjellige kropper. Noen er bare utrolig heldige som kan trene en til to ganger i uken, og få helt syke resultater når det kommer til kroppen. Mens andre må slite i flere timer hver dag for de samme resultatene. Dette handler jo om dette med at noen er født tynne, andre større. Noen er født med stor rumpe, andre med store pupper. Det jeg prøver å komme frem til, er det at vi alle er forskjellige og det er helt greit. Gjør heller det beste ut av det du har. 

Vær stolt av deg selv over det du får til - Litt trening er bedre enn ingen trening. Det er viktig å være stolt av seg selv for det man klarer. Uansett om du ikke får til å trene 7 dager i uker, så gjør det ingen ting. For noen er trening livet, så de bruker flere timer på akkurat dette hver dag. For andre derimot holder det med en runde med spinning to ganger i uken. Uansett er det viktige å være stolt av seg selv, for det er litt for lett å glemme noen ganger. Gi deg selv et klapp på skulderen, for det du klarer er mer enn bra nok.Noe nytt du kanskje lærte her, eller noen av disse tipsene du bruker selv? 

Har du noen gode tips på lur på hvordan man kan lykkes med trening, så gjerne del dem med meg? 

 • 22

  Etter at jeg har trent en stund nå, har jeg lært utrolig mye. Hva som fungerer og ikke. Derfor vil jeg gi dere noen tips og råd i dag for hvordan du kan lykkes med trening. Det er mye som spiller inn, om hvorfor du får resultater og ikke. Så det vil jeg fokusere litt på i dag. 

  Du spiser ikke riktig eller for lite - Mat er viktig når det kommer til trening. Både hva du spiser og hvor mye. Her er det viktig å finne balanse. Du kommer ikke til å få en "fit" kropp med å spise kebab og pizza hver eneste dag. Du må legge om kostholdet ditt slik at du spiser riktig mat som gir deg energi, overskudd og som er sunn. Det er også viktig hvor mye du spiser. Man skal verken spise for mye eller for lite. Her kommer det litt an på resultatet du ønsker. Vil du bygge deg stor må du spise mere, og riktig. Vil du bli fit, må du spise mindre men også da riktig. Kroppen fungerer ikke opptilmalt med for lite mat. Da har den ikke noe å gå på.

  Du lytter ikke til kroppen - Kroppen er flink til å si i fra hva den orker og ikke. Ikke alle dager er like bra, med like mye motivasjon og styrke. Det er helt greit om noen økter ikke blir like bra som alle andre. Om kroppen din ikke orker av ulike årsaker, skal man lytte den og gi den hvile. Jeg er veldig for det å trene ofte og mye, men kroppen trenger faktisk også hvile. 

  Du trenger nok søvn - Dette kan være et vanskelig punkt for mange, men søvn har alt å si for hvordan du presterer på trening. En natt med dårlig søvn kan gi konsekvenser dagen etter, og dårlig/lite søvn over lengre tid kan gjøre progresjon vanskeligere. For de fleste så går det greit med litt mindre søvn en uke eller to, men så begynner søvnunderskuddet å samle seg opp i kroppen. Resultatet da er at treningen går tyngre og tyngre, progresjonen går ned, kroppen føles kanskje sår, og motivasjonen går ned. En gyllen regel for hvor mye søvn du skal ha er 8 timer pluss minus kanskje 2 timer. Noen må ha mer, noen må ha mindre, alt avhengig av aktivitetsnivå og alt annet som påvirker søvnkvaliteten, for eksempel stressnivå.

  Du er utålmodig og sammenligner deg med andre - Den "perfekte" kroppen du har sett for deg at du vil ha kommer ikke over natten, eller etter en uke med trening. Kroppen trenger tid til å bygge og forandre seg. Det er viktig å forstå at dette ikke skjer over natten, men over lengre tid. Man må jobbe mot de resultatene man ønsker. Det er også viktig å ikke sammenligne seg med alle andre rundt deg, om det er venner eller andre på treningssenteret. Du vet jo aldri hvor lenge de har trent, for alle må starte et sted. Sammenlign deg heller med selv. Ta før og etter bilder for å se din egen fremgang. Noen er utrolig heldig og får resultater med en gang, mens andre må jobbe hardt og lenge. Så fokuser på deg selv og ikke andre. 

  Bytt øvelser og kom deg ut av komfortsonen - Trener du det samme hele tiden, uke etter uke, blir kroppen din vant med det. Da venner kroppen din seg det programmet du kjører. Det er viktig å bytte litt, slik at kroppen får noe nytt. Selvfølgelig kan man trene noen av det samme programmene en eller to ganger i uken, men om du kun gjør det samme hver eneste gang, får ikke kroppen din variasjon. Her må man rett og slett utfordre seg selv litt. Dette kan være vanskelig, men du må komme deg ut av komfortsonen din. Jeg vet dette kan være vanskelig, og kanskje klarer du ikke dette i startfasen. Men etterhvert må du bare prøve. 

  Du liker ikke det du selv trenger - Trening skal være en glede, ikke en byrde. Det er nok ganske tungt i starten, men alle må starte et sted. Du må finne hva du selv liker, ikke hva alle andre rundt deg liker. Det som passer for meg betyr ikke at det passer for deg. Det er viktig å prøve og feile. Kanskje er det dans, svømming eller styrketrening. Her gjelder det bare å finne det du selv liker.

  Du kjeder deg på trening - Dette punktet går over etterhvert. Men om du kjeder deg på trening, så sier det seg selv at du ikke får så mye ut av det. Programmet ditt kan passe dine forutsetninger hundre prosent, men om du ikke har det gøy, om ikke på hver økt, så i det minste noen av øktene, er det fort gjort å bli lei. Da stopper det gjerne opp før resultatene virkelig kommer.

  Lærte du noe nytt, eller kan du bruke noen av disse tipsene? Gjerne del med meg om du har noen gode råd og tips, som jeg ikke har delt her.

 • 21

  Siden jeg har trent en god stund nå, tenke jeg det var på tide med et nytt innlegg om dette temaet. Denne gangen vil jeg fokusere på hvordan man kan lykkes med trening, og dele mine beste tips og råd med dere. For det er så mye man lærer med tid, hva som fungerer og ikke. Hva som motiverer deg og ikke. Det er mange gode råd og tips jeg vil dele med dere, fordi trening er godt for alle. Uansett hva slags trening det er, så har kroppen utrolig godt av å være aktiv. Jeg tror faktisk det er nøkkelen til å bli mere lykkelig. Du gjør det beste for din egen kropp ved å være aktiv. Du jobber med kroppen din på en god måte. Jeg er så absolutt ikke noen ekspert på dette området, men vil dele med dere det jeg har lært og erfart.  

  Finn det som du selv liker - Jeg liker å være aktiv noe jeg føler er viktig for både kropp og helse. Bare fordi jeg elsker å løfte vekter, betyr ikke at du gjør det samme. Jeg tror nøkkel for å kunne trene ofte, er det å finne ut hva det er du selv liker. Det finnes så mange forskjellige treningsmetoder, alt i fra dans, løping, svømming, styrke og mye mere. Her tror jeg man må gå litt i seg selv, prøve seg litt frem og rett og slett finne det du elsker og brenner for. Når du finner motivasjonen, kommer du til å få mye mer lyst til å ville trene. Trening skal være gøy selv om det kan være slitsom og tungt.

  Vi må alle starte et sted - Dette punktet kunne jeg ønske noen fortalte meg før jeg begynte å trene. Nemlig dette med at alle må starte et sted. Jeg brukte lang tid på å tørre å gå på stedet i treningsrommet der gutta løfter vekter. Men noe jeg ikke hadde tenkt på er det at alle som står der, uansett om det er gutter eller jenter, så startet de også et sted. Du kan ikke bli verdens sterkeste på din første treningsøkt. Eller løpe lengst, eller bli den beste svømmeren. Du må trene deg opp, og det er helt greit. For alle de andre har også startet et sted. Kanskje de startet noen måneder, eller til og med noen år før deg. 

  Hvorfor begynte du egentlig å trene - Dette punktet er noe man alltid burde ha i bakhodet, hva var egentlig grunnen for at du startet å trene? Dette punktet tenker jeg på hver eneste gang før jeg skal dra på trening. Lisa, husk hvorfor du startet og hva det er du jobber for. Det gir meg så mye motivasjon og styrke til å forsette. Det er lett å glemme dette punktet når motivasjonen er på bunn. Minn deg selv på det hele tiden, hva som var akkurat din grunn. Min grunn kan være noe helt annet enn din grunn. 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Aksepter at ikke alle økter er like bra - Det kommer til å komme dager når treningsmotivasjonen ikke er på topp, eller formen og kroppen din ikke er på topp. Det er helt normalt. Du kan ha den knalløkten på mandag. Så kommer tirsdag og økten din er ikke i nærheten av hvor bra den var i går. Slike dager har vi alle, det er bare noe vi må akspetere. Det er lurt å ikke dvele ved det, og heller tenke at det er greit. Vi prøver på nytt i morgen, fordi all trening er bedre en ingen trening. Det er viktig å lytte til kroppen sin på slike dager. Ikke press deg for hardt. 

  Start i det små, for så å bygg deg opp - Her gikk jeg på en stor smell selv. Jeg trodde at kroppen min klarte alt den første perioden. Men kroppen din trenger tid til å bygge seg opp. Start i det små, med kanskje to økter i uken, for så å gradvis øke mengden. Går du alt for hardt ut i starten, så kommer ikke kroppen din til å klare den store overgangen. Dette gjelder også lengde, styrke og antall repetisjoner. Det er ikke flaut å løfte de minste vektene i starten, for alle må starte et sted. Det sier seg selv at du ikke kan løpe et maraton på din første treningsøkt. Man må bygge seg opp. 

  Aldri gi opp - Dette er vel et av det viktigste punktene med å lykkes med trening, nemlig aldri gi opp deg selv. Jeg setter meg hele tiden nye mål, for alltid å ha noe å jobbe mot. Har jeg nådd og klart et mål, så setter jeg meg et nytt. Jeg har alltid i bakhodet at dette er noe jeg må gjøre for meg selv, det er ingen andre som kan trene for meg. Det er jeg som ikke må gi opp meg selv, stå på og jobbe hardt. Aldri gi opp, uansett om du trenger en pause eller bare ikke orker mer. Ikke la deg selv gi opp. En pause er selvfølgelig helt greit. Det trenger vi alle noen ganger. Men uansett hvor mye motgang du møter, aldri aldri gi opp.  → Har du noen gode tips og råd for å lykkes med trening?

 • 22

  Endelig fikk jeg kjøpt meg noe nytt treningstøy, siden jeg har gått opp i vekt. Har jeg også vokst ut av mye av mitt treningstøy, nå måtte jeg bare ta av avslutning med meg selv. For det er ikke noe grunn for at det enda skal ligge i skapet mitt, for jeg skal aldri ned ditt igjen. Slik at det kommer til å passe, så jeg har gått berserk, for å si det rett ut. På hele klesskapet mitt, jeg har begynt å kvitte meg med alt som ikke passer. Jeg har gitt bort masse klær til mine tremenninger, siden de er ganske så unge og passer inn i de klærne jeg gjorde før. Jeg satt igjen med veldig lite treningstøy, så nå må jeg få kjøpt meg litt nytt. Men jeg fikk tak i litt nytt fra H&M, her om dagen. Så det vil jeg vise dere, å det er så sant det alle sier, nytt treningstøy. Betyr rett og slett ny treningsmotivasjon, altså jeg bare gleder meg til å dra på trening senere i dag. Men skal først opp til farmor og farfar, for å ta en kaffe og hjelpe dem litt. Men her får dere bilde dryss av mitt nye treningstøy, som sakt alt er fra H&M. Jeg syns kvaliteten er kjempe bra på treningstøyet dems, pluss at det er mye billigere enn de fleste andre steder. 
  → Hva syns du om mitt nye treningstøy, hvor kjøper du ditt treningtøy? 

  → Føler dere det samme som meg, at nytt treningstøy = ny treningsmotivasjon? 

 • 12

  Jeg vet ikke om dette bare gjelder meg, men av en eller annen grunn er det så mye verre å trene på vinteren enn på sommeren. Det er akkurat som om motivasjonen forsvinner når det er så mørkt og trist ute. Men nå er jeg endelig tilbake på trening, og tenkte derfor å dele mine beste tips og råd med dere om hvordan man skal komme seg på trening igjennom vinteren, og også hvordan man bevarer motivasjonen oppe. 

  Det blir lettere for hver gang - Dette punkte er egentlig et punkt jeg selv ikke var så klar over, men som er så utrolig sant. Det er vanskelig å komme seg på den første økten om du som meg har hatt en liten pause. Men har du først kommet deg på den første økten, er det mye lettere å komme seg på økt nummer to. Og det blir det enda lettere å komme seg på økt nummer tre. Slik fortsetter det bare. 

  Hva liker du og hva får du ut av det - Vi er alle forskjelige, det er det ikke tvil om. Det som fungerer for meg, fungerer kanskje ikke for deg. Slik er det også når det kommer til trening. Finn ut hva det er du liker. Jeg personlig elsker styrketrening, så derfor trener jeg det. Noe av det som gir meg mest motivasjon, er det jeg får igjen fra treningen. Ikke bare det at kroppen din blir veltrent, men alt annet som følger med trening. Jeg får økt matlyst, lyst til å spise sunt, sover bedre, får mere energi, er gladere og får ikke å glemme hvor mye det hjelper på alt det psykiske. Jeg tror nøkkelen min for å vinne alle mine  kamper mot psykiske lidelser, er å trene.

  Gode rutiner og planlegg økten - Prøv å legge inn trening i din vanlige hverdagsrutine. Det har vært nøkkelen for meg, det og rett og slett få inn gode rutiner. Jeg sier ikke at du må trene hver dag, men litt trening er bedre enn null trening. Her kan det være lurt å starte litt i det små, særlig om det er første gang du skal begynne å trene på en stund, eller aldri har trent. Start med få økter, og heller bygg deg opp litt etter litt med tid. Det er også lurt å planlegge økten din, altså hvilke muskelen du skal trene i dag. Jeg har alltid treningsprogrammet mitt klart før jeg kommer på trening. Slik vet jeg nøyaktig hvilke øvelser jeg skal gjennomføre, pluss hvilken rekkefølge.

  Tenk litt fremover i tid - Det er mange som trener for å se bedre ut, stramme opp kroppen og få mere muskler og så videre. Jeg har alltid sommeren som et mål i bakhodet. Da du vet du skal bruke mindre klær. Det er mange som gjør samme feilen jeg ofte gjør, nemlig å begynne rett før sommeren. Men da er det nesten for sent. Om du begynner nå har du mye større mulighet til å nå ditt eget mål til sommeren. I stedet for å bare sitte inne siden er kaldt og mørkt ute, hopp i treningstøy, å ta deg en treningsøkt.

  Det hjelper mot vinterdepresjon - Trening er spesielt nyttig om du er deprimert. I tillegg til at det er fysisk gunstig, fører også aktivitet til at kroppen produserer endorfiner, et stoff som skaper lykkefølelse. Trening hjelper også sinnet til å fokusere. Det å ha null energi og være sliten og trøtt følger vinteren med. Det er lettere å bare ligge i sofaen. Man føler rett og slett at man ikke strekker til, men trening gir deg faktisk energi. Jeg føler alltid at jeg får renset litt opp i hodet, og finner flere løsninger for meg selv med trening.

  Nyt at det er bedre plass på treningssenteret - Jeg tror nok at det er mange som har lagt "sommerkroppen" på hylla for vinteren, eller bare ikke har motivasjon til å trene siden det er mye mindre folk på trening nå. Men bruk det til din fordel. Øktene blir mye mer effektive når du slipper å stå i kø for hver økt du skal gjennomføre. Kanskje du nå kan prøve deg på nye ting i tillegg. 

  Oppdater sanglista - Er det noe som virkelig motiverer meg så er det nye sanger på øret når jeg trener. Er du ikke flink til å finne ny musikk, fortvil ikke. Spotify har gjort jobben for deg med mange forskjellige spillelister til trening. Jeg personlig liker å høre på litt hard musikk, fordi det gjør at jeg vil pushe meg selv mere. Finn din egen motivasjon i musikken, og sett på full guffe på ørene. Det er viktig å finne musikken du selv blir motivert av. Dette har hjulpet meg masse. Kan det hjelpe og motivere meg, fungerer det helt sikkert på deg også.  → Måtte desverre bruke litt eldre bilder, siden kamera sluttet å virke i dag. Men har du noen gode tips til hvordan du beholder treningsmotivasjonen i disse mørketiden ? 

 • 20

  Ettersom det er et spørsmål som går igjen hele tiden her på bloggen, tenkte jeg å dele et eget innlegg om akkurat dette. Nemlig det å trene med anoreksia. Jeg skjønner at det er mange som lurer på akkurat dette. Derfor tenkte jeg å dele noen punkter med dere, om litt av regler og mål jeg har med trening. Kanskje dette gir dere en bedre forståelse for hvorfor jeg får lov til å trene. Kanskje dette innlegget også kan hjelpe andre der ute, som sliter med denne sykdommen, og som har lyst til å trene. Om du som leser ikke følte at dette ga deg de svarene du kanskje lurte på er det bare å stille spørsmål, så skal jeg få svart på dem så godt jeg kan. 

  Sette grenser - Det er det absolutt viktigste punktet for meg når det kommer til å trene. Nemlig dette med å sette grenser for meg selv. Dette er også det punktet som kan være utrolig vanskelig. For det er så lett å "glemme" de grensene man har. Men det er en grunn for at jeg har grenser. De er ikke der for at jeg skal bryte eller prøve å strekke den lengre. Jeg har mange grenser når det kommer til trening. På hvor mye jeg kan trene, hvor lenge, hvor tungt og så videre. Jeg har satt opp mange av mine grenser sammen med min behandler. Dette slik at jeg ikke skal skade kroppen min mens jeg trener, for det er jo ikke det jeg vil. Målet mitt med trening er å bygge kroppen sterke, ikke bryte den ned. 

  Ikke trene for å bli tynn - Dette er også et viktig punkt når man trener med denne sykdommen, nemlig dette med å ikke trene for å bli tynnere, men heller finne andre grunner for hvorfor du trener. For meg har målene mine vært å få bedre matlyst, en sterkere kropp, markert kropp og formen. Jeg trener også fordi det er bra for helsen, kroppen trenger å få bevegd seg litt. Trening er bra for både kropp og helse, og det er det som er viktig å ha i fokus. Jeg trener fordi jeg elsker det, og det gir meg så mye tilbake. 

  Det hjelper mot psykiske problemer - Allerede etter første uken med trening kunne jeg merke en stor forskjell når det kommer til mine psykiske problemer. Det har hjulpet meg til å holde sykdommen min i sjakk. Jeg har bare fått positive resultater for meg selv etter jeg begynte å trene. Matlysten øker og jeg sover bedre om natten. Jeg har faktisk klart å halvere dosen av sovemedisin etter jeg begynte med trening. Humøret er mye bedre pluss at jeg får ut ganske mye når jeg trener. Det var som om jeg fikk tømt hodet mitt litt, og jeg fikk det rett og slett mye bedre med meg selv. Jeg har aldri vært så stabil i humøret og formen som det jeg var når jeg trente fast. Nå har jeg hatt to uker pause fra trening ettersom formen har vært såpass dårlig. Jeg føler at jeg får en bedre selvfølelse når jeg trener. Jeg har det bare så mye bedre meg selv når det kommer til absolutt alt med trening. 

  Regler - Det er ikke noe å legge skjul på at jeg har veldig mange regler å skal forholde meg til når det kommer til trening. Men slik er det bare når man lider av anoreksia. Jeg tror det er viktig å ha en del regler slik at jeg ikke skader kroppen min. Jeg tenkte å dele noen av mine regler med dere. Jeg må ha spist alt jeg skal i tre dager før jeg kan dra å trene. Hopper jeg over et måltid, eller spiser mindre, kan jeg heller ikke trene. Så enkelt er det, kroppen trenger en viss mengde med mat når man skal trene. Ettersom trening forbrenner mye, må jeg ha noe å ektra å gå på. Jeg har regler for hvor lenge jeg kan trene og hvor mye. Jeg har også regler når det kommer til det å løpe på tredemølle. Jeg får lov til å ha en kort oppvarming, men det er det. Jeg får ikke løpe bare for å forbrenne kalorier. 

  Mer mat betyr mer trening - Sånn som det er nå, så spiser jeg akkurat nok til å trene så ofte og lenge som det jeg gjør nå. Men om jeg øker matmengden, kan jeg også øke mengden på trening. Det sammen gjelder når det kommer til vekten. Jo mere jeg går opp, jo mere kan jeg også trene. Dette er for meg en kjempestor motivasjon til å legge på meg og spise mer.

 • 32

  Jeg tror nok at det er flere som meg der ute som la trening litt på hylla når det har vært ferie. Det er jo mye som skjer. Man reiser bort, og ting er litt annerledes, så da er det lett å ta seg litt fri fra trening. Det har jeg gjort i hele ferien. Men når ting kom tilbake til det normale, slet jeg med å komme meg på trening. Jeg måtte sette meg ned og finne motivasjon til å starte igjen. Nå tenkte jeg å dele mine beste tips med dere for hvordan du kan motivere deg selv til å begynne å trene igjen etter ferien. 

  Hvorfor startet du å trene - Dette punktet er et veldig viktig punkt, spesielt etter en lang sommerferie. Minn deg selv på grunnen for at du først startet. Det kan være veldig forskjellig fra person til person. Min liste for hvorfor jeg begynte, er veldig lang. Når jeg minnet meg selv på de punktene, fant jeg en helt ny motivasjon til å starte opp igjen. Så kanskje dette også kan hjelpe deg. Sett deg ned og tenk over hva din grunn for å starte var. 

  Fordeler med å trene - Dette punktet er gull verdt når man skal finne motivasjon til å starte eller forsette med trening. Skriv ned en liste med hvilke fordeler du får når du trener. Den lista for meg var kjempelang, så jeg kan jo dele noen av mine punkter. Jeg sover bedre, får mere matlyst, jeg føler meg bedre og får mere energi og motivasjon. Jeg får en utrolig bra følelse etter trening, og får det bedre både psykisk og fysisk. Listen er lang med positive ting som skjer når jeg trener. Når man får skrevet ned en slik liste og ser hvor mye positivt du faktisk får ut av å trene, så er jo det en stor motivasjon i seg selv. Så gjør som meg, skriv ned de positive punktene. 

  Sett deg mål du kan nå - Om du har gjort det samme som meg, og tatt deg en sommerferie fra trening, eller du skal starte opp med trening for første gang, så er det lurt å sette deg mål du kan nå. Ikke press deg for hardt i starten. Kroppen trenger tid på å bygge seg opp. Det kan være veldig forskjell fra person til person hva man klarer å oppnå den første perioden. Så sett deg realistiske mål, som du heller kan øke etter hvert. Det er viktig å få en mestringsfølelse i starten, uansett hva målet ditt er. 

  Å starte er tøft - Det er ikke noe å legge skjul på at de første øktene kommer til å bli harde. Det er tungt for kroppen å skal begynne å trene igjen etter en pause. Om du starter å trene for første gang, så er det en stor overgang for kroppen. Men det blir bedre. Kroppen din blir ganske så fort mye sterkere. Det er bare å komme seg igjennom de første øktene. Bit tennene litt sammen. Det er også smart å starte med litt korte økter, så koppen din kan få bygd seg opp igjen. 

  Se på forandringen - Et utrolig smart tips når det kommer til trening, er å ta noen før og etterbilder. Ta bilder av kroppen din før du begynner å trene, og så tar du nye etter noen uker med trening. Forsetter du slik, kan du se en stor forandring med kroppen og utseende. Det kan også være smart å se på noen bilder av deg selv som ble tatt når du trente, for eksempel om du var på stranda. Da kan du virkelig se hva slags positiv innvirkning trening har får kroppen din. Jeg kunne faktisk også se en forandring på utsende mitt. Jeg stråler på en helt annen måte når jeg trener. 

  Hjelper mot psykiske lidelser - Jeg har lenge følt at jeg sto veldig fast når det kom til mine psykiske  lidelser. Det var først når jeg begynte å trene at jeg virkelig følte at det skjedde en stor endring med meg selv. Både når det kom til anoreksia, men også når det kom til depresjon. Det å få brukt kroppen sin kan være en stor hjelp til å takle alt det psykiske. For meg har det hjulpet å holde følesene mine i sjakk. Jeg får ut så mye som jeg holder inne når jeg trener. Jeg har virkelig troen på at trening er bra for en som sliter med psykiske lidelser.

   ♦ Håper du finner noen tips her som kan hjelpe deg i gang med treningen, har du noen smarte tips jeg ikke har nevnt? 

 • 32

  I dag har jeg lyst til å gi dere litt gode tips og råd for hvordan man bevarer treningsmotivasjonen. Jeg vet av egen erfaring at man er veldig motivert i begynnelsen. Så forsvinner den, og man har egentlig bare lyst til å gi opp. Derfor vil jeg dele mine beste tips med dere på hvordan man holder motivasjonen oppe. Selvfølgelig kommer det dager du er mer motivert enn andre. Men med litt gode tips, så kan man fort finne motivasjonen igjen. Kanskje det var noen av disse punktene akkurat du trengte for å komme deg på trening. Eller bare finne en grunn til hvorfor du egentlig trener. 

  Ikke glem hvorfor du startet - Vi alle har alle et eller annet som fikk oss til å begynne å trene, og dette varierer jo veldig fra person til person. Om det var at du ville opp i vekt, ned i vekt, få mere muskler eller hva enn det er. Uansett er det utrolig lett å glemme dette når man har trent en stund. Derfor er det lurt å tenke litt tilbake, hvorfor begynte akkurat du å trene. For meg var det at jeg ville opp i vekt, få mere muskler og bli mer markert. Når jeg minner meg på den grunnen, så gir det meg ny motivasjon. 

  Finn din inspirasjonskilde - Vi alle finner inspirasjon fra forskjellig steder. Det kan være et tv-program, en kjendis eller en instagramprofil. Vi alle trenger en inspirasjonskilde. Bare du selv vet hva som inspirerer deg. Det finnes ingen fasitsvar på hvor du kan finne dette, men når du først finner det, kan det være til stor hjelp. Både for å komme i gang, og også for å forsette. Jeg slutter aldri å lete etter nye inspirasjonskilder. Fordi jeg mener man aldri kan få nok av det. Det kan være akkurat det du trenger. 

  Hva har trening gjort for deg - Når man begynner å tenke lover hva trening faktisk har gjort for deg, kan man plutselig skrive en lang liste med fordeler du får av å trene. Jeg personlig har fått mye bedre humør, mer matlyst, økt energi, mere muskler, styrke, samt kontrollere de negative tankene mye mer. Listen blir utrolig lang når jeg skriver ned alle fordelene med å trene. Det gir meg den ekstra dytten for å forsette. Når man selv leser igjennom alle punktene, kommer du til å ville fortsette. For hvem vil ikke ha alle disse positive endringene? 

  Notere ned treningen - Jeg syns dette så litt dumt ut da jeg først begynte å trene. Flere personer gikk rundt med en liten bok hvor de noterte ned treningen og det de skulle gjøre. Men nå skjønner jeg mere hvorfor. For det første så får man en plan på hva man skal gjøre. Hvilke øvelser og hvor mye vekt osv. Man kan også se hvor mye sterkere man har blitt. Når du plutselig klarer å løfte 5 kilo mere enn siste treningsøkt, så gir jo det masse motivasjon til å forsette. Man ser fremgangen, pluss at kroppen blir sterkere. 

  Sett deg nye mål - Det er viktig å sette seg mål med treningen, men det er også viktig å sette seg nye mål. Når du har klart første mål du hadde satt deg, sett deg da et nytt mål å strekke deg mot. Personlig synes jeg det er best å sette meg noen store mål, som jeg skal nå etter lengere tid. Pluss mange små mål, som jeg skal klare foreløpig. Da har jeg hele tiden noe jeg vil oppnå, både store og små mål. 

  Ikke gi opp - Det vil alltid komme dager hvor man ikke får til å trene, enten om man ikke har tid eller energi. Det er helt greit med noen dager uten trening, men ikke gi opp. De dagene du ikke får trent, tenk da at det går bra. Kroppen trenger også hvile. Det kommer alltid nye muligheter hvor du kan klare det du ikke fikk til i dag.

  Ikke sammenlign deg med alle andre - Vi er alle forskjellige når det kommer til kroppsfasong, og også når det kommer til styrke og utholdenhet, noen får muskler fort, mens andre må bruke lengre tid for å få det samme resultatet. Noen kan løfte tungt fra første trening, mens andre må bygge seg opp. Det samme gjelder utholdenhet, og likeså det som har med resultater å gjøre. Se heller på din egen fremgang isteden for å se på alle rundt deg. For husk, det er du som skal bli fornøyd med deg selv, ingen andre. Du gjør dette kun for deg selv!


   

  ♥ Håper du også kan få bruk for noen av disse tipsene, hva syns dere om dem? 

 • 34

  Som de fleste sikker har fått med seg, har jeg begynt å trene igjen. Jeg får ofte spørsmål om hvor jeg henter motivasjon og inspirasjon  fra, så i dag tenkte jeg å dele mine beste tips med dere. I dette innlegget, har jeg tenkt på at vi alle er forskjelige og har forskjellige dager, så dette er tips som kan passe for alle og enhver.

  Gjør det for deg selv - Mitt første og beste tips er, dette er noe dere gjør for dere selv. Når du har kommet på ideen om å trene, er det lettere å komme igang. Det at andre rundt deg sier at du må begynne trene, kan ofte bli masete. Man kan ofte reagere omvendt, og man ønsker ikke å trene. Ikke bruk tid og energi på å sammenlign deg med andre. Alle har måtte starte et sted. Det er en fin tanke å ha i hodet. De rundt deg på treningssenteret eller i timene har også måtte starte fra starten. Ja de er kanskje godt trent når du ser på dem, men alle har måtte starte et sted. 

  Før og etter bilder - Noe av det som gir meg mest motivasjon nå om dagen, er før og etter-bilder. Det å se at kroppen forandrer seg, er noe jeg liker utrolig godt. Uansett om du trener for å gå ned eller opp vekt, så er det alltid gøy å se forandringen som skjer. Men ikke ta bilder hver uke. Men kanskje en gang i måneden, eller hver andre måned. Hvis du virkelig har trent hardt nok, så kommer du til å se en forandring. 

  Noe du liker - Det  som er viktig når du skal begynne å trene, er å finne den treningen som passer best for deg, det du liker. Liker du ikke styrke så ikke tren bare styrke. Det finnes så utrolig mange forskjellige trenings-metoder. Alt fra yoga, kondisjon, styrke, gruppe-timer og masse annet. Vi er alle forskjellige, det gjelder også når det kommer til trening. Ikke bry deg om hva andre gjør. Fokuser heller på noe du selv synes er gøy og vet at du kommer til å like. Det er lov å prøve seg på mange forskjellige ting. Slik finnet du ut av hva som passer best for deg. 

  Kunnskap er makt - Det å bruke litt tid på å få kunnskap om det å trene, kan gjøre at du lærer mye. Men sørg for at du gjør det riktig. Jeg liker å søke på trenings-øvelser på google og youtube. Når du vet hvilke muskler du vil trene, om du vil de skal bli mindre eller større. Det er bare å begynne å søke, så kommer du til å få opp masse informasjon. Det å ha kunnskap om trening, kan hjelpe deg til å nå dine mål. 

  Ikke sammenligne deg med andre - Dette punktet er noe jeg lærte meg med tid. De første ukene jeg trente styrke, hadde jeg en tendens til å sammenligne med meg de rundt meg. Ikke gjør det. Alle har startet et sted. Det er viktig å starte rolig, for så å øke sakte med sikkert. Kroppen trenger tid på å bygge seg opp. Det er mye bedre å løfte litt lettere vekter, slik at du klarer å gjenomføre alle repetisjonene, pluss å gjøre øvelsene riktig. Vi kan ikke løfte det samme, eller orke det samme. Slik er det bare. Fokuser heller på at du også en dag kanskje kommer ditt. 

  Sett deg mål - For ekstra motivasjon, setter jeg meg alltid mål for meg selv. Da har jeg noe å jobbe mot, samtidig som jeg da vet hva jeg vil oppnå. Det er viktig å sette seg mål man kan klare. Setter du deg et for høyt mål som du ikke klarer, er det lettere å miste motivasjonen. Vær realistisk. Det er også lurt å prøve å strekke seg litt lengre. Klarer du ikke målene dine den ene uken, har du en ny mulighet neste uke. Det kan være lurt å finne ut hvorfor du trener. Hva er det du vil oppnå. 

  Planlegge treningen - For de fleste så er ukedagene hektiske. Da kan det være lurt å ha en plan for når man kan trene. Et godt tips til de som jobber, er å alltid ha med deg treningstøy på jobb. Da kan du dra rett fra jobb til trening. En ting er sikkert, om du kommer hjem fra jobb og setter deg i sofaen, da er det mye verre å skulle komme seg på trening. Få det inn som en rutine. Du trener før du setter deg ned for å slappe av. Da kan du slappe av med god samvittighet. Planlegging er nøkkelen til suksess.  ♥ Håper dere likte mine tips, gjerne del med hva som motiverer deg til å trene ?